Tuesday, January 13, 2009

Tom Yam Pok Tek

tomyam pok tek

tomyam ni aku blaja dr mber kat adelaide ni...tq kak lin...memg besh resepi ni...tomyam ni berbeza dr tomyam biasa sbb ada taruk santan...

senang jer nak wat...tumis bwg merah, putih, halia & serai....then msukkan 3 sb tomyam paste..tumis smpai naik bau...then msukkan ayam....bila aym half msk...msukkan santan 1 cwn...
then msukkan bwg besar belah 4...bwg putih ketuk 3 biji....kacau...boleh msukkan sayur bunga kobis, carrot & tomato bila ayam dah empuk...ttup api & siap!nyum2...resepi ni leh pelbagaikan dgn campur daging, ketam & sotong...tomyam pok tek campur!lg besh....

Puff Tuna

tuna puff

aku jumpa resepi tuna puff ni kat dapur kak ummi...ampun kak..yun bega sikit inti nya ikut apa bnda yg ada kat dlm fridge heeeee tp memg sdp!

bhn2 :
puff pastry
1 tin tuna besar
1 labu bwg besar - dadu
1/2 cwn mix vege
3 biji kentang - dadu & rebus dulu( aku tmbh resepi asal x letak pon)
2 sb mayonis (aku taruk lebih sket)
sedikit garam
sebuk lada hitam
1 biji telur ( dipukul utk disapu atas puff)

cara2 :
1. panaskan minyak & tumis bwg besar
2. msuk tuna, mix vege & kentang.kacau sebentar
3. masukkan mayonis, garam & serbuk lada hitam. Kacau rata.
4. tutup api & biarkan sejuk skett
5. sediakan puff pastry...letak sedikit filing td & ttup hujung pastry dgn menekan bhgn kelilingnya dgn garfu. Buat sampai abis.
6. Sapukan puff dgn telur. Bakar suhu 200 darjah C selama stgh jam / kuning keemasan.

P/S : kelar bahagian atas puff utk mengelakkan puff jd terlalu kembang apb dibakar...

Puding Caramel

puding caramel resize

bhn2 :
6 biji telur
1 tin kecil susu pekat manis
1 tin air
4 sb gula ( wat gula hangus )
esen vanilla - 1 sk

cara2 :
1. msk gula dlm loyang sampai keperang-perangan (simpan gula hangus semalaman)
2. pukul telur dengan susu & air
3. msukkan dlm loyang
4. kukus selama lebih kurg sejam - sejam stgh

siap!mkn sejuk2 sdp esp time summer yg sgt lah panas skang ni...

Kepah Rebus

kepah rebus resize

jeng jeng jeng

ni kepah yg papa cari sendiri...x byk...sekali msk jek...ada mber ajar aku wat kepah rebus...so aku try...sdp wpon simple!

senang jer nak msk...cuci kepah bersih2...then msuk kan kepah & sedikit air dlm kuali...ketuk 2 batang serai, bwg besar potong bulat, hiris sikit bwg putih...perisakn dgn garam....rebus smpai kepah msk...siap!