Thursday, September 11, 2008

Nasi Lemak

nasi lemak bs

nasik lemak ni spesel skett...mkn ngan kari telur...sdp lak!sesajer jek wat kari telur...x sgka lak ngam ngan nasik lemak...

nasik cm bese gelegak kan santan 1 tin...ketuk halia sket...hiris bwg besar sket...msuk kan beras yg dah di cuci...kacau...ttup puyuk tgu msk...

smbal tumis ikan bilis lak aku amik dari hanieliza...memg sdp!mekacik kak...memula tumis bwg besar + cili kering yg di mesin...msk hingga wangi...then msukkan air asam jawa, ikan bilis + bwg yg di mayang...msuk air sket and biar smbal mendidih dan pekat dgn api perlahan...bila dah pecah myk...ttup api!siap utk di mkn...nyum2

Kepak Panggang

kepak bakar

sempoi jek nak wat...mesin halia, serai, bwg putih, bwg merah & lada hitam...perap kepak aym ngan bhn2 mesin + kicap manis + 3 sb madu dan secubit garam selama 3jam...then bakar dlm oven suhu 200 darjah C lebih kurg sejam...jgn lupa terbalikkan aym dlm oven...dah siap...

Chicken Chop

chicken chop bs

hmmm..cm dah lme x mkn western food...dolu2 kat mesia lat 2 3 hr g piza,x pun kfc...McD pun best!so aku pun mula membega...

2 ketul ayam part dada...aku perap aym ngan tpung jgung + kicap stgh jam.pastu greng ngan myk yg sikit je dlm 2-3 minit...bg part luar cam garing sket jek...then angkat & taruk sos tomato + steak sauce + perahan lemon.Dlm fridge ada shredded mozarella cheese..aku tabur atas aym bila ayam dah nak msk.Bakar dlm oven suhu 220 darjah C lebih kurg sejam...jgn lupa terbalik kan aym...side dish aku letak baked beans, mix salad + kentang greng...burppp...alhmdlah rasa dia x mgecewakan!

Sardin Roll

sardin roll bs

sardin roll ni aku wat utk bwk sbgai pot luck kat umah mber...aku x ingt amik resepi ni kat blog saper...sbb nak cpt time tu...mintak ampun yer...

utk filing...tumis garlic cincang & bwg besar diced...then msuk sardin and stgh biji tomato diced..perah lemon skett & secubit garam.Pastu utk glue 1 ts flour & 1 ts air...

bila inti sardin dah sejuk amik skpg roti & gelek sblm taruk inti...then gulung...letak gam...greng..sdp & ringkas!

Puding Koktail

puding koktail bs


pebret asben aku puding ni...slalunya kalu aku buat dia la tukang clear kan puding ni...licin seme!senang je nak wat mnda ni...

koktail

bhn2 :-

1 cwn tepung kastard
sedikit gula 1-2 sudu
2 sudu sunquick
6 cwn air

kuah

bhn2 :-

1 tin susu cair
1/2 cwn gula
1 tin mix fruit with syrup
sedikit air if perlu

cara2 :-

utk koktail campurkan seme bhn2 dlm periuk & msk dgn api perlahan smpai likat...kemudian msukkan dlm acuan & biar kan sejuk...slalunya aku buat koktail ni 1 hr awl then msuk kan dlm fridge...
kuah lak msuk kan seme bhn dlm periuk.mix fruit asingkan dulu...msukkan syrup nyer dulu & msk dgn api perlahan smpai mengelegak...then sejuk kan...dah sejuk bru msuk kan mix fruit td & campur skali ngan puding yg telah di potong kecik2...siap!nak sdp lg tmbah ais kiub...nyum2...sdp mkn msa berbuka... : )

Nasi Ayam

n aym bs"


ni la salah satu pebret aku...and masakan 1st aku pndai msk msa mula2 dok jauh dr mak bpk aku...ni resepi mama ku yg tercinta!tq ma...senang & ringkas jek nak wat nasik aym ni...

nasi

bhn2 :-
4 cwn beras
3 sb marjerin
1 bwg besar
3 ulas bwg putih

bhn perap aym :-
1 ekor aym potong 4
2 bwg besar
6 ulas bwg putih
1 inchi halia
6 sb sos tiram
6 sb kicap manis

sos :-
2 cili besar merah
2 biji tomato
cili kecik 2 3 biji kalu nak pedas
3sb cuka
garam & gula secukup rasa

cara-cara :-

utk nasik tumis bwg merah, putih & halia yg di kisar menggunakan marjerin...setelah bhn tumis wangi msukkan beras yg telah di cuci dan msukkan air rebusan aym...kacau & ttup rice cooker dan tgu nasik msk...

utk aym perap dgn bwg putih, merah & halia yg di kisar serta sos tiram & kicap....perap selama sejam...kemudian greng aym...setelah aym msk bru di potong kecil2...

utk sos kisar seme bahan dan balance kan cuka, garam & gula...siap!sdp di mkn pnas2..