Tuesday, October 21, 2008

Plain Butter Cake

plain butter cake

ni la kek 1st yg pnah aku wat...sajer pilih resepi yg simple...takut nti x jd frust lak!lgsung aku x minat wat kek nti...ekekekeee sdp kek ni...resepi asal aku amik kat cni...mekacih yer mak lang...

Bhn A :

250 g butter
200 g gula
210 g tepung gandum
1 sk baking powder

Bhn B :

5 biji telur

Cara2 :

Tuang kesemua bhn A dlm mixer & adun sebati...Msuk bhn B perlahan2...putar selama 4-5 minit...putar hingga adunan lembut....tuang adunan dlm acuan 9".aku taruk pewarna merah sket bila dah tuang adunan dlm loyang...bakar suhu 160 darjah C selama 50-60 minit...sejukkan, potong...ngap!

Balado Ikan Indo Style

balado ikan indo style

kat adelaide ni jrg sgt mkn ikan...ikan mahal giler kat cni...ikan ni mber pegi mancing yg kasi...so aku pon try la resepi ni...x ingt lak ciluk kat mana resepi ni...so pd tuan empunya resepi mintak maap yer...mekacih...sdp resepi ni....

bhn2 :

2 kpg ikan tenggiri/mackerel ( tp aku gna ikan kap )
2 helai daun limau purut - hiris
2 btg serai - ketuk
4 sb cili kisar
2 cm halia - tumbuk
2 cm kunyit hidup - tumbuk ( aku x letak ponn )
2 cm lengkuas - tumbuk
sedikit jus lemon
8 ulas bwg merah - kisar
3 ulas bwg putih - kisar

cara2 :

gaul ikan dgn garam + jus lemon lebih kurg 15 minit...pnaskan minyak api sederhana dan greng ikan hingga kuning keemasan...angkat & ketepikan...amik sedikit myk greng ikan td...tumis bwg hingga wangi...then msukkan cili kisar, daun limau purut, serai, halia & lengkuas...msk cili hingga naik minyak...kacau dan msukkan ikan...gaul rata...angkat & hidangkan....simple & sdp resepi ni...

Roti Telur

roti telur

ni menu bfast kalu aku mls...sonang ajo!potong sekpg roti pd 4 bhgn...celup roti dlm telur yg dah di pukul...then greng mggunakan butter...bila dah kuning keemasan..angkat...ngap pnas2....

Kuah Kacang

kuah kcg

haa ni resepi kuah kcg mak aku...1st try rya thn ni kikiki b4 ni mkn yg mak kita dah msk..bila mak jauh...terpaksa la wat sndiri...

bhn2 :

300 g kcg tanah - greng & kisar
4 sb cili kering - kisar
10 ulas bwg merah - kisar
2 btg serai - ketuk
1/4 cwn gula melaka ( 1/2 batang lebih skettt )
1/4 cwn air asam jawa
sedikit udg kering - kisar/tumbuk
air secukupnya
garam secukup rsa

cara2 :

panaskan minyak...tumis bwg, cili kering, udg kering & serai ketuk dgn api perlahan smpai wangi...then msukkan kcg tanah dan kacau hingga naik minyak...msukkan air asm jawa, gula melaka & kacau hingga seme bhn mesra...tmbh air ikut keperluan & msk hingga mendidih...msukkan garam secukup rsa...kacau hingga kuah pekat...ttup api dan hidangkan dgn ketupat / nasi impit...

Rendang Tualang Tiga

rendang ayam tualang tiga

ni resepi rendang ayam aku rya thn ni...aku skodeng kat dapur kak ummi...mekacih kak...sdp resepi akak ni...

bhn2 :

1 ekor ayam - potong 12
1 biji kelapa - amik pati santan
250 g kerisik
2 helai daun kunyit - hiris halus2 ( aku xletak ponnn...xde heee )
4 helai daun limau purut - hiris
1/4 cwn perahan air asm jawa
2 sb serbuk rempah rendang ADABI ( aku x letak gakk )
sedikit minyak
garam

bhn kisar :

250 g bwg merah
150 g bwg putih
250 g cili kering
200 gm lengkuas
5 btg serai
200 g halia muda

cara2 :

tumis bhn kisar hingga wangi...msukkan ayam dan gaul rata beb minit...msukkan pati santan & kerisik...kacau sesekali je supaya aym x hancur...msk dgn api sederhana...msuk air asm jawa & garam secukup rasa...bila kuah agak pekat msuk hirisan daun kunyit & limau purut...siap!sdp...nti nak wat agi...