Tuesday, December 2, 2008

Taugeh Sos Tiram

taugeh sos tiram

heeee resepi sempoi ni aku tgk best pren aku msk...senang tp sdp!tq jibah...

cuci taugeh...potong carrot...tumis bwg putih...then msukkan 3 sudu sos tiram...msukkan sedikit air....msukkan hirisan bwg besar & cili merah....dah mgelegak ttup api dan tuang ke dlm mangkuk yg ada taugeh & carrot...gaul rata & ready utk di mkn....sdp sbb taugeh tu rangup!

Sweet & Sour Fish

sweet & sour fish

resepi ni aku amik dr dapur kak joe...resepi asal dr kak ummi...mekacih....sdp!

bhn2 :

1 ekor ikan ( potong kecil )
8 biji cili api - hiris halus
1 labu bwg besar - dadu
2 ulas bwg putih - cincang
1 sb cili kisar
4 sb sos cili
1 sb sos tomato
1 sk gula
1 sk cuka
nenas - potong dadu
garam secukup rasa

cara msk :

ikan di bersihkan...gaul dengan garam & kunyit dan salut dengan sedikit tepung jagung...goreng smpai kekuningan...panaskan minyak & tumis bwg besar & putih hingga kekuningan...then msukkan semua sos, garam, gula & cuka...gaul rata...lastly msuk mangga / nenas & kacau sekejap...ttup api & tuang sos atas ikan...siap...

Lamb Grill

lamb grill

haaa ni resepi aku reka sndiri...aku bli kambing...tp x tau nak msk apa...so aku try wat lamb grill....

5 ketul kambing yang dah di potong sderhana....aku marinate sejam ngan bwg merah, putih, serai & halia yang di blend....then letak kicap & sos tiram sket...garam sket....then grill 15 minit....siap...sdp....

Laksa Penang

laksa penang

ni makanan pebret aku...kalu mak aku msk sampai licin aku kerjakan heeee punya la pebret!senang je nak wat nih...resepi mak aku ni...

1/2 kg ikan ( kat adelaide ni aku gna ikan sardin )
4 biji bwg besar
1 senduk cili kisar - nak pedas kisar cili api sket
4 keping asam keping
bunga kantan & daun kesum

cara nak wat...

msuk ikan dan 2 sb garam dlm puyuk...rebus ikan lebih kurang 25 min....dah msk asingkan isi ikan dr tulang....then isi ikan tu blend dgn bwg....amik puyuk lain...msukkan isi ikan & bwg yg dah di blend, cili kering kisar...bunga kantan belah 2...campak dlm puyuk....msuk daun kesum skali...then msk dgn api sederhana smpai mendidih...jgn lupa msukkan asam keping....seimbangkan garam & gula....siap!nyum nyum nyum :)

AWARD - THE AMAZING & COOLEST BLOGGER


Award ni kak suzi yg bg...sori kak lmbat amik...anyway tq sis!luv u...