Friday, December 5, 2008

MEE KARI

mee kari

eheee lme beno msa aku amik nak taruk resepi....maaf ek kengkwn!resepi dr dapur kak ummi ni...sdp...

Bahan:
1 kg mee kuning (celur dan toskan)
taugeh
bawang goreng

Untuk hirisan dan potong kecil:-
Tauhu - goreng
daun bawang dan daun sup
cili merah
limau kasturi/limau nipis
telor - rebus dan potong 4

Bahan Kuah:-
1/2 kg ayam - potong kecil
200 gm udang
1 paket chicken ball
1 paket fish cake
2 sudu besar cili mesin
3 sudu besar rempah kari (bancuh dengan sedikit air asam jawa)
5 - 6 cawan santan dari sebiji kelapa
minyak
garam

Bahan Mesin:-
2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih

Cara Memasak:-

Tumiskan bahan yang dimesin beserta cili kisar hingga wangi dan garing. Masukkan rempah dan biarkan rempah masak. Masukkan ayam, fish cake, chicken ball dan masukkan santan. (biarkan ayam masak lama sikit dulu, baru masukkan santan). Renihkan sehingga naik minyak. Hidang bersama mee dan bahan2 hirisan tadi.Nyum2...

DAGING BLACKPEPPER SAUCE

daging blackpepper sauce

bhn2 :
500 gm daging
2 sb kicap pekat
1 sk tepung jagung - bancuh ngan 1 cwn air
2 sb lada hitam - tumbuk
3 sb myk tumis
garam

bhn tumis (dimayang/hiris)
5 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
1 inci halia
1 labu bwg besar

nak msk senang jer...tumis bhn tumis smpai wangi....then msukkan daging...msk hingga air daging hmpir kering...then msukkan bancuhan tepung jgung, kicap pekat, lada htm dan persakan dgn garam & gula...dah msk ttup api & tambah hirisan capsicum ...sdp mkn pnas2...

IKAN BILIS KICAP

ikan bilis kicap

heee ni resepi time aku mls msk....sempoi tp sdp!

memula goreng ikan bilis...then tumis bwg besar + cili besar + cili api tg di kisar...dah wangi msukkan kicap dan hirisan bwg besar...perisakan garam dan gula...mkn ngan nasik panas!3 kali aku tmbah nasik ekekeeeee bila la nak kurus cenggini...