kat adelaide ni jrg sgt mkn ikan...ikan mahal giler kat cni...ikan ni mber pegi mancing yg kasi...so aku pon try la resepi ni...x ingt lak ciluk kat mana resepi ni...so pd tuan empunya resepi mintak maap yer...mekacih...sdp resepi ni....
bhn2 :
2 kpg ikan tenggiri/mackerel ( tp aku gna ikan kap )
2 helai daun limau purut - hiris
2 btg serai - ketuk
4 sb cili kisar
2 cm halia - tumbuk
2 cm kunyit hidup - tumbuk ( aku x letak ponn )
2 cm lengkuas - tumbuk
sedikit jus lemon
8 ulas bwg merah - kisar
3 ulas bwg putih - kisar
cara2 :
gaul ikan dgn garam + jus lemon lebih kurg 15 minit...pnaskan minyak api sederhana dan greng ikan hingga kuning keemasan...angkat & ketepikan...amik sedikit myk greng ikan td...tumis bwg hingga wangi...then msukkan cili kisar, daun limau purut, serai, halia & lengkuas...msk cili hingga naik minyak...kacau dan msukkan ikan...gaul rata...angkat & hidangkan....simple & sdp resepi ni...