Saturday, January 17, 2009

Kuih Seri Muka

kuih seri muka

ni wat smlm...gara2 tliur tgk kuih ni kat dapur kak suzi...kopipes yer kak...tq!sdp!1st time aku wat kuih ni...kira ok la...memg resepi ni sdp....x pnah mimpi aku nak wat kuih seri muka ni...kat msia bli jek..singit dah dpt 3!knyg...hihi layan resepi...

Bahan-bahan (size loyang 22cm / 3''):
Bahan lapisan bawah:
500gm beras pulut
400ml santan cair
1 sk garam
2 sb minyak

Bahan2 lapisan atas:
120gm tepung gandum
3 sb tepung jagung
140gm gula pasir
3 biji telur
450ml santan pekat
1/2 sk garam
300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan boleh digantikan dgn 1 camt pandan paste)

cara:
untuk lapisan bawah:
sediakan kukusan terlebih dahulu...biar air mendidih...then bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min... toskan beras pulut... satukan semua bahan2 didalam loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan... kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min... then keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi...siap untuk dilapis dgn lapisan atas

untuk lapisan atas:
pukul gula bersama telur hingga kembang dengan menggunakan whisker ...masukkan santan yang telah dilarutkan bersama garam ...diikuti dengan air pandan dan dipukul lagi sehingga rata
...akhir sekali ayakkan tepung gandum dan tepung jagung ke dalam adunan tadi ....kacau adunan supaya tidak berbentil ...kemudian tapiskan adunan ke dalam loyang yang berisi pulut tadi
dan kukus dengan api yang sederhana selama 45 min atau 1 jam ....pastikan tudung kukus dilapik dengan kain atau dengan aluminium foil supaya air tidak menitik ke atas lapisan atas ...
setelah masak biarkan kuih betul2 sejuk barulah dipotong dan dihidangkan