haa ni resepi kuah kcg mak aku...1st try rya thn ni kikiki b4 ni mkn yg mak kita dah msk..bila mak jauh...terpaksa la wat sndiri...
bhn2 :
300 g kcg tanah - greng & kisar
4 sb cili kering - kisar
10 ulas bwg merah - kisar
2 btg serai - ketuk
1/4 cwn gula melaka ( 1/2 batang lebih skettt )
1/4 cwn air asam jawa
sedikit udg kering - kisar/tumbuk
air secukupnya
garam secukup rsa
cara2 :
panaskan minyak...tumis bwg, cili kering, udg kering & serai ketuk dgn api perlahan smpai wangi...then msukkan kcg tanah dan kacau hingga naik minyak...msukkan air asm jawa, gula melaka & kacau hingga seme bhn mesra...tmbh air ikut keperluan & msk hingga mendidih...msukkan garam secukup rsa...kacau hingga kuah pekat...ttup api dan hidangkan dgn ketupat / nasi impit...